Leuk dat jij een poster gaat ontwerpen!

 

Maar hoe werkt het nou eigelijk?


Hieronder vind je uitleg en tips. Het is een beetje spelen en zelf ontdekken. Ben jij een beetje handig met de computer dan spreekt het eigelijk voor zich. Alle ontwerpen kijken wij altijd nog goed na voordat wij deze doorzetten naar de drukker. Mochten wij wijzigingen willen doorvoeren, dan nemen wij altijd contact op per mail of telefonisch. Mocht je er echt niet uitkomen? Dan kun je ons tijdens kantooruren bereiken op: 06-51934724

 

Heel veel succes!

 

Groet, 

Team Little & Pure

 

 

 


Zelf ontwerpen

Ga aan de slag door op de poster naar keuze te klikken. Je komt dan op de pagina zoals hiernaast afgebeeld. Klik op < zelf ontwerpen>.


Achtergrond aanpassen

Om de achtergrond kleur van de poster aan te passen klik je op de button links, zie de afbeelding hiernaast waar de pijl naartoe wijst.

Vervolgens krijg je het pallet met kleuren en kies je de kleur die je mooi vindt. Vergeet niet de achterkant van de poster ook aan te passen. Hier kom je door op "achterkant" te klikken.


Illustraties aanpassen

Als je op het tulp icoontje klikt, kom je in de beeldbank. Onder de diverse thema's vind je verschillende plaatjes. Wanneer je op het plaatje klikt, komt deze in de poster terecht. Als je het plaatje wilt vergroten ga je met je muis naar het hoekje en sleep je deze groter of kleiner. Bij sommige plaatjes kun je ook de kleur aanpassen, je ziet bij deze plaatjes het kleurenpallet verschijnen. Ook kun je bij deze plaatjes voor de optie goud/zilver/brons/koper folie kiezen. Goud mag nooit over de rand van de veiligheidsmarge vallen!Tekst aanpassen

 

Om de tekst aan te passen klik je op de T, zie afbeelding hiernaast waar de pijl naartoe wijst.
Vervolgens krijg je een rolldown menu met verschillende lettertypes. Klik op het icoontje abc naast het tekstvlak om de tekst te kunnen selecteren en aan te passen.


Tip 1: Lettertypes

Wil je in de naam spelen met meerdere lettertypes of fontgroottes? Dan kan je het beste gebruik maken van meerdere tekstvakken die je zelf kan plaatsen. Positioneer je tekst door de tekstvak te verschuiven op de juiste positie.

Werk bij voorkeur niet met losse enters of spaties. Het systeem verwijdert deze automatisch bij het opslaan en hierdoor kan je tekst ongemerkt verschuiven. Zet je tekst niet te dicht tegen de rand.

Tip 2: Veiligheidsmarge

In de editor vind je linksboven het vakje 'toon veiligheidsmarge'. Als je deze aanzet, dan zie je stippellijntjes. Als je de tekst binnen deze lijntjes houdt, dan staat je tekst veilig. Posters worden namelijk schoongesneden. De drukker heeft hier marge voor nodig. Wanneer je teksten te dicht langs de rand plaatst, kan het zijn dat de tekst wordt aangesneden. 

Tip 3: Speciale leestekens

Deze kan je invoeren met de speciale toetsen. Niet alle lettertypes ondersteunen alle leestekens. Daarom kan je heel af en toe een leesteken niet in jouw font vinden.  Wanneer je een leesteken gebruikt kies dan een font die dit ondersteund.


Tip 4: Toon raster

Om ervoor te zorgen dat alles netjes gecentreerd staat vink je in de rechterbovenhoek [toon raster] aan. Over de gehele poster komt een raster met vakjes. Hier kun je exact uittellen of iets in het midden staat. Netjes op de lijnen licht etc.

Tip 5: Beeldschermkleuren

Deze kunnen afwijken van drukwerkkleuren. Dit komt omdat beeldschermen werken met zgn RGB kleuren en drukwerk met CMYK kleuren. RGB kleuren kunnen een veel groter kleurbereik aan. Een roze of oranje is op het beeldscherm dan wellicht heel fel te zien maar zal na omzetting in CMYK er matter uitkomen.

Tip 6: Kleurverschillen

Posters die niet gelijktijdig worden gedrukt, kunnen licht van elkaar verschillen. Een kleur kan snel beinvloed worden door luchtvochtigheid, de staat van de pers. Dit is onafhankelijk van elkaar niet te zien maar als je bijvoorbeeld 2 posters van verschillende momenten, op hetzelfde papier, naast elkaar houdt, zou je een kleurverschil kunnen zien.